Društvo L&P Tehnologije d.o.o. (skraćeno LPT), sa sjedištem u Prelogu, osnovano je 2000. godine kao društvo kćer u 100% vlasništvu multinacionalne korporacije Leggett & Platt, čije se sjedište nalazi u Carthage, Missouri, USA. Leggett & Platt vodeći je svjetski proizvođač žičanih jezgri i ostalih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja, koji danas zapošljava više od 19.000 djelatnika u više od 140 tvornica u 18 zemalja širom svijeta. Dionice kompanije Leggett & Platt (Leg) kotiraju na NYSE, a značajan je i podatak da je dionica kompanije uvrštena i u burzovni indeks S&P 500.

LPT danas ima ukupno 258 zaposlenih, od čega 193 u proizvodnji žičanih jezgri, a 65 u proizvodnji strojeva. U 2009. godini ostvaren je ukupni prihod od 157 milijuna kuna, od čega 88% u izvozu. Od samog početka poslovanja društvo ostvaruje godišnji rast prihoda od preko 15% a taj godišnji porast ostvaruje se skoro u potpunosti u izvoznom dijelu.

U programu žičanih jezgri LPT danas ima status najvećeg hrvatskog, ali i regionalnog proizvođača različitih tipova žičanih jezgri za madrace i namještaj. U 2009. godini preradili smo više od 11.000 tona žice i proizveli više od 1.000.000 žičanih jezgri različitog tipa, dimenzija i namjene. Plan za 2010. godinu je doći do 1.400.000 komada. Osim prodaje u Hrvatskoj, izvozili smo u skoro sve zemlje EU, Australiju, Novi Zeland, SAD, Rusiju, Litvu, Estoniju, Cipar, zemlje Bliskog istoka, itd.

U dijelu strojogradnje postoji nekoliko proizvodnih programa od kojih je financijski najznačajniji program strojeva i opreme za proizvodnju madraca, koji se pod imenom Gateway prodaju u cijelom svijetu. Osim tog programa proizvodimo i strojeve, opremu i dijelove za strojeve za proizvodnju žičanih jezgri koje proizvodimo isključivo za sestrinske kompanije širom svijeta.

Vrlo bitan dio našeg današnjeg poslovanja je naš istraživačko razvojni tim u kojem se nalazi 15-ak visoko kvalificiranih i iskusnih stručnjaka iz područja strojarstva i elektrotehnike koji trenutno rade na 10-tak različitih projekata u okviru naše djelatnosti. Kontinuirana i značajna ulaganja u istraživanje i razvoj nisu bila uzaludna, pa su danas LPT, njegovi zaposlenici i suradnici autori nekoliko patenata koji su zaštićeni u cijelom svijetu.

Uz neprestano tehnološko unapređivanje proizvodnje nabavom trenutno najsuvremenije opreme i strojeva i vlastitim razvojem strojeva i opreme, LPT kroz stipendije, obuku i različite tečajeve neprestano ulaže u vlastite kadrove i njihovu edukaciju, kako bi društvo ali i svi naši poslovni partneri mogli dugoročno računati na kvalitetan tim stručnjaka različitih profila koji će biti u stanju uspješno prepoznati, projektirati i realizirati njihove ili vlastite ideje, kako gotovih proizvoda, tako i strojeva i opreme za njihovu proizvodnju.

 

Rad djelatnika društva LPT d.o.o. dodatno je priznat uručenjem nagrade Županijske komore HGK, Zlatna kuna, za ostvareni poslovni rezultat iz 2006. Godine te nacionalna nominacija HGK za Zlatnu kunu za srednja poduzeća, za 2007. godinu. Osim toga dobitnici smo nagrade Zlatni ključ, društva Hrvatskih izvoznika, kao najveći izvoznik u Brazil u 2008. godini i najveći izvoznik u Francusku u 2009. godini.

Tijekom travnja 2008. Društvo je završilo izgradnju i preselilo u nove proizvodno-skladišne prostore veličine preko 15,000 m2, u novoj gospodarskoj zoni Prelog-Sjever. Vrijednost investicije jest oko 70 milijuna kuna. Tvrtka je time dobila veliko priznanje od strane vlasnika, kao prvo greenfield ulaganje matične kompanije u Europi od 1997. godine, od kada su počele njihove značajnije akvizicije u široj regiji. Ovo je dokaz povjerenja koje su domaći radnici predvođeni domaćim menadžmentom tvrtke stekli kod menadžmenta matične korporacije Leggett & Platt, Inc.

Tijekom svibnja ove godine dobili smo odobrenje za izgradnju dodatnih 7.500 m2 proizvodno skladišnog prostora na istoj lokaciji. Planirana vrijednost građevinskog dijela investicije (bez opreme i strojeva) je 30 milijuna kuna, a radovi će početi početkom rujna 2010. godine.


Poslovna zgrada LPT-a u Prelogu.